PREVENTIVNI SAVJETI I TEHNIKE
Održavati čistu kuhinju.
Prakticirati pametnu kupovinu.
- Prvo kupovati hranu koja se ne može pokvariti.
- Nikada ne kupovati ambalažu koja je razrezana, udubljena, curi ili je na drugi način oštećena.
- Provjeriti datum isteka roka i kupovati svježe proizvode.
- Pitati informacije o hrani koja nije pakirana.
Biti oprezan s upozorenjima vezanim za lokalnom, nacionalnom i uvoznom hranom.
Osigurati sigurno skladištenje.
- Slijediti upute za spremanje i kuhanje kako su navedene na naljepnici.
- Podesiti ispravnu temperaturu za hladnjak i zamrzivač.
- Pripremiti (ili zamrznuti) svježe meso ili ribu u roku od 2 dana; govedina, janjetina, svinjetina i teletina mogu trajati i do 5 dana.
- Konzervirana hrana s visokim kiselinama (rajčica, ananas) može trajati otprilike 12-18 mjeseci.
- Konzervirana hrana s niskim kiselinama (riba, povrće, meso) može trajati do 5 godina, ako je skladištena na prikladnom suhom i hladnom mjestu.
SIGURNO RUKOVANJE HRANOM
Uvijek prati ruke i, ako je potrebno, dotičnu hranu (iako izgleda čisto).
- Voće i povrće koje nije potrebno oguliti oprati čistom vodom.
- Oprati svaki list zelene salate i zrno grožđa pojedinačno.
- Koristiti sapun i vodu za ono voće i povrće koje će biti oguljeno.
- Uvijek oprati sve površine, pribor i daske za rezanje koji su došli u dodir sa sirovim mesom i ribom.
Sudopere i kuhinjske elemente održavati čistim koliko god je više moguće.
Paziti na unakrsnu kontaminaciju. Držati sirovu i kuhanu hranu odvojeno. Sigurnost hrane uvijek mora biti prioritet.
MJERE OPREZA PRI KUHANJU
Temeljito skuhati hranu. Nedovoljno skuhana hrana je izvor mikroba i loših bakterija.
- Govedina i svinjetina trebaju se kuhati na najmanje 70 stupnjeva celzijeva;
- Meso treba izgubiti ružičastu nijansu (izvana i iznuta).
- Perad na više od 82 stupnjeva celzijeva.
- Mljevena govedina, janjetina, teletina i svinjetina na više od 70 stupnjeva celzijeva.
- Ribu treba kuhati dok ne porumeni (ali ne da se raspadne); škampi dok ne postanu neprozirno ružičasti; kamenice dok ne postanu gipke.
Izbjegavati sirovo meso i svu sirovu morsku hranu.
Dobro iskoristiti hladnjak.
- Marinirano meso (pokriveno tanjurom) i ostatak pokvarljivih ostataka držati u hladnjaku (mikroorganizmi se neće razmnožavati).
- Da bi se brže ohladilo veće porcije podijeliti na manje porcije.
- Ne ostavljati pokvarljivu hranu vani dulje od dva sata (ili, ako je vruća, najviše sat vremena).
- Pokušati pojesti ostatke unutar 4 dana.
Odmrznuti hranu prema sljedećim savjetima o sigurnosti hrane:
- Hladnjak nudi najsigurnije (ali najsporije) odmrzavanje hrane.
- Meso bi se trebalo uvijek odleđivati u hladnjaku.
- Ostaviti hranu u hladnoj vodi za brže odmrzavanje; obavezno promijeniti vodu svakih pola sata i započeti s kuhanjem odmah kad se hrana odmrzne.
- Odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici je brzo, ali nije tako sigurno ni zdravo za vašu hranu; svakako skuhati odmah nakon odmrzavanja.
- Održavati pravu temperaturu za hranu; poslužiti ili održavati toplu hranu na ili iznad 60 stupnjeva celzijeva, a hladnu hranu na ili ispod 4 stupnjeva celzijeva.
ALERGIJE I INTOLERANCIJA NA HRANU
Alergija na hranu je loša reakcija imuno sustava tijela
- Uobičajeni alergeni u hrani: mliječni proizvodi, jaja, kikiriki, orasi, soja, pšenica i riba.
- Znakovi i simptomi alergije na hranu:
- Svrab, osip.
- Oticanje, osobito područje glave i grla.
- Respiratorne poteškoće, gušenje, kratkoća daha.
- Bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev.
- Vrtoglavica, nesvjestica.
- Savjeti za preživljavanje:
- Informirati druge o alergiji medicinskom narukvicom/ogrlicom.
- Nositi uređaj za automatsko ubrizgavanje adrenalina.
- Odmah potražiti liječničku pomoć.
- Spasiti djecu:
- Obavjestiti školu o alergiji i što poduzeti u slučaju napada alergije na hranu.
- Biti siguran da dijete zna alergene, kako čitati etikete i držite se podalje od određenih sastojaka i što treba učiniti u hitnim slučajevima.
- Opremiti dijete (i školu) s opremom i resursima (EpiPen) da reagira ako se nešto takvo dogodi i da odmah potraži medicinsku pomoć.
- Opskrbiti se pametnim, sigurnim grickalicama.
Intolerancija na hranu abnormalna pojava koja ne uključuje imunološki sustav i manje je opasna od alergije na hranu.
KAKO SPRIJEČITI TROVANJE HRANOM
Kuhati meso i plodove mora temeljito kako bi se uništile loše bakterije.
Biti svjestan potencijalnih toksina (živa, PCB, pesticidi) u nekim morskim plodovima (školjke, sirove kamenice, tuna, morski psi) koji mogu biti posebno štetni za djecu i embrije.
Pažljivo postupati s jajima; držati svježa jaja u hladnjaku i kuhati ih dok žumanjak ne očvrsne.
Pasterizirati mliječne proizvode kako bi se uklonile opasne bakterije.
Temeljito oprati i (po želji) očistiti svježe proizvode, koji mogu biti zagađeni od zemlje ili vode.
Biti oprezan s dječjom hranom; imunološki sustav dojenčadi i male djece nije u potpunosti razvijen i stoga su ugroženiji od odraslih.
- Uvijek provjeriti ambalažu.
- Ne dijeliti dječju hranu s drugima, ne dijeliti pribor ili ne ostavljajti dječju hranu na sobnoj temperaturi dulje od nekoliko sati.
- Otvorena hrana za bebe može se čuvati u hladnjaku do 3 dana.
Pažljivo rukovati s hranom za kućne ljubimce jer ona može sadržavati i štetne toksine ili bakterije, a može prenositi bolesti koje utječu i na čovjeka i na kućne ljubimce.
Izvori podataka:
(1) National Enteric Disease Surveillance:Salmonella Surveillance Overview, page 1 by cdc.gov
(2) Food Safety by cdc.gov
(3) Food Safety, page 1 by cdc.gov
(4) Food Safety Science White Paper, page 2 by usda.gov
(5) Food Safety Statistics Index by dpc.senate.gov